Handbalul feminin poate fi catalogat azi, după rezultatele din ultimele două decenii la nivel internațional, sportul național al României la jocuri de echipă. În această perioadă a urcat de trei ori pe podium la turneele finale de senioare și a fost prezență constantă în fazele Ligii Campionilor, competiție pe care a ajuns să o și câștige în 2016 prin CSM București.
Apetitul pentru handbal feminin s-a deschis și la cele două mari cluburi ale țării, Dinamo și Steaua, care după mai mult de 60 de ani de istorie au decis că a venit timpul să-și înființeze și echipe de senioare! Gruparea din Ștefan cel Mare a și debutat în Divizia A, la sfârșitul săptămânii trecute. Steaua o va face în perioada următoare, în Divizia B (competiție de amatori organizată de Asociația Municipală de Handbal). Interesant, ambele cluburi au proiecte oarecum asemănătoare: să ajungă în cel mai scurt timp în elita handbalului românesc, dar în același timp să dezvolte sectorul de copii și juniori, de unde ar dori să se „aliminteze” peste câțiva ani.
Într-o perioadă în care Liga Națională de handbal feminin se află în suferință prin dispariția mai multor cluburi, în frunte cu HCM Baia Mare, Dinamo, Steaua și chiar Rapid, care este deja o legendă vie în acest sector, ar putea umple pe viitor golul lăsat din cauza problemelor financiare. Proiectul „Dinamo” este deja cunoscut în handbalul feminin, s-a lansat prin aducerera unor jucătoare cu mare experiență, dar și a unor tinere talente de mare perspectivă, inclusiv campioanele mo diale Florența Ilie și Isabela Roșca, obiectivul fiind promovarea în Liga Națională după primul sezon.
Despre proiectul „Steaua” se știu însă mai puține lucruri. Gruparea din Ghencea a răspuns cu semnătura unei alte campioane mondiale din generația 96-97, Alexandra Carașol, care a ajuns la o înțelegere până la vârsta de 23 de ani cu Steaua, după ce s-a despărțit de prim-divizionara CSM Ploiești. Steaua va juca în acest an în Divizia B, la anul se va înscrie în Divizia A, iar în 2018 spre să fie în Liga Națională, după cum ne-a mărturist Viorel Mazilu, managerul handbalului feminin de la CSA Steaua.
Fostul jucător și antrenor al Stelei ne-a povestit și cum a lansat acest nou proiect la Steaua. „Anul trecut am început cu proiectul >, iar după numai un an am ajuns să avem nu mai puțin de 489 de copii, fete și băieți. La handbalul feminin am avut mai multe solicitări pentru înscriere, iar proiectul pe care l-am început este pe 25 de ani. Avem fete care le creștem, dar nu aveam și cui să le dăm mai departe. Am fost astfel > de a face echipă de senioare, având în vedere că avem deja jucătoare cadete și junioare în echipele naționale, în urma parteneriatelor de colaborare pe care le-am încheiat”, ne-a declarat Viorel Mazilu, care a ajuns și la concluzia că în handbal feminin se pot face performanțe mai mari, raportat la investiții.
Proiectul Stelei s-a extins simțitor în ultima vreme și tinde să ia amploare și mai mare, după cum ne-a mărturisit Viorel Mazilu: „Am intrat în școli, au fost chiar instituții care ne-au contactat după ce au auzit de proiectul nostru, Talentul este cheia. Spre exemplu, Școala Româno-Finlandeză ne-au cerut să-i ajutăm, după ce ne-au informat că au 220 de copii care vor să facă handbal. Chiar vor să introducă oră de handbal la Educație Fizică și Sport. Am putea să strângem mult mai mulți copii, dar deocamdată nu avem infrastructura necesară pentru a face față, săli de antrenament”.
Managerul Stelei la handbal feminin a susținut că, în urma parteneriatelor pe care le-a încheiat cu diferite cluburi (cel mai important fiind cel cu CSS 6 București), clubul are din acest sezon toată piramida de la cadete la junioare II și de la cadeți la juniori III: „Ne dorim o piramidă completă, iar anual să promovăm cel puțin câte un junior la echipa mare. Eu am mai vorbim de modelul Barcelona, care trebuie să-l copiem și noi, după ce alții ne-au copiat pe noi până în anii 70-80. Anul acesta vom juca în Divizia B doar cu două senioare, în rest cu junioare. N-am știu noi de la bun început că putem evolua chiar în Divizia A. Am jucat un meci amical cu Știința București și am câștigat la 11 goluri diferență, cred că am fi putut face față și ne-ar prins bine un an de experiență la acest nivel. Dar nu e grabă, performanța se face în timp. La anul când vom face pasul către Divizia A, probabil că vom avea deja 10 senioare bune. Antrenoarea Ileana Morari va răspunde de echipa mare, are și structura bine aranjată la CSS 6 București, club cu care colaborăm. La anul investițiile vor fi mai mari, iar în 2 ani ne dorim să ajungem în Liga Națională. Pe lângă ce creștem noi, mai aducem 5-6 jucătoare de mare valoare”.
Proiectul echipei de handbal feminin la Steaua este doar o parte din noua viziune a clubului din Ghencea, după cum a afirmat Viorel Mazilu. „Totul se raportează la Jocurile Olimpice și ni s-a transmis că noua tendință este să o luăm de jos, cu copii, chiar de la 5 ani, cum e cazul la handbal. Se pune accent pe toate sporturile, iar antrenorii care vor reuși să promoveze copii la loturile naționale vor fi premiați. Toată lumea trage, este motivată”. Până în 2020, clubul din Ghencea își va dezvolta și infrastructura. „Pe lângă stadionul mare de fotbal care va fi modernizat și bazinul de înot care a fost inaugurat recent, va fi construită și o sală polivalentă de jocuri, între 3.000 și 5.000 de locuri. Vom avea o bază sportivă strict a noastră ca la marile cluburi ale Europei, care au mai multe secții”, a mai spus Viorel Mazilu.
Cu Dinamo și Steaua la start, handbalul feminin va crește probabil și în audiențe în România, având în vedere rezonanța celor două branduri la nivel național. Acum rămâne de văzut dacă aceste grupări vor reuși să se și impună pe un teritoriu nou.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER